Παθησεις Ωμου Φυσιοθεραπεία και Αποκατάσταση

Contact Us!

(γνωστό και σαν πρόσθιο αξάρθρημα ώμου , εξάρθρωση ώμου , αστάθεια ώμου )
 
Τι είναι το εξάρθρωμα ώμου ;

Το εξάρθρημα ώμου αποτελεί την συνηθισμένη αθλητική κάκωση κατά την οποία τραυματίζονται οι ίνες του αρθρικού θύλακα της άρθρωσης του ώμου  ( βλέπε ανατομία ώμου) .  Το αποτέλεσμα είναι οι δυο αρθρικές επιφάνειες της άρθρωσης του ώμου να μην εφάπτονται ικανοποιητικά  μιας και ο ιστός που τις συγκρατεί είναι ο αρθρικός θύλακας . Επίσης οι μύες της περιοχής  ( στροφείς του ώμου ) αυξάνουν την δραστηριότητα τους για να σταθεροποιήσουν την άρθρωση του ώμου .
Κατά την διάρκεια ορισμένων κινήσεων διατατικές δυνάμεις ασκούνται στον θύλακα της άρθρωσης . Όταν αυτές οι δυνάμεις είναι πέρα από τα όρια αντοχής του θύλακα τότε αυτός τραυματίζετε . Έπειτα η κεφαλή του βραχιονίου οστού χάνει την επαφή της με την ωμογλύνη . Όταν συμβαίνει αυτό έχουμε το εξάρθρημα ώμου . 
Αίτια εξαρθρήματος ώμου
Το εξάρθρημα ώμου συμβαίνει τραυματικά όταν ασκηθεί μια μεγάλη δύναμη στον ώμο με αποτέλεσμα την εξάρθρωση του . Ένας τρόπος να γίνει αυτό είναι η πτώση με τεντωμένο χέρι . Η θέση στην οποία είναι πιο επιρρεπής ο ώμος είναι η απαγωγή ( ανύψωση του χεριού στο πλάι ) σε συνδυασμό με έξω στροφή ( εικόνα 1) . Συνήθως υπάρχει η αίσθηση ότι ο ώμος είναι ασταθής ή ότι ‘βγαίνει ‘ από την θέση του εύκολα . Μερικές φορές οι ασθενείς βιώνουν βελονισμούς και μουδιάσματα στον ώμο , στον βραχίονα και στο χέρι . Όταν ο ώμος επανέλθει στην θέση του ο ασθενής βιώνει αδυναμία στον ώμο και πόνο  ο οποίος χειροτερεύει με τις κινήσεις του ώμου .
Εικόνα 1 Συμπτώματα εξαρθρήματος ώμου
Οι ασθενείς με   εξάρθρημα ώμου βιώνουν ξαφνικά και έντονο πόνο την στιγμή του τραυματισμού.  Ο πονος είναι τόσο δυνατός όπου οποιαδήποτε κίνηση είναι αδύνατη και συχνά η θέση όπου το ο βραχίονας ακουμπά στα πλευρά είναι ιδιαίτερα ανακουφιστική. Ο πονος υπάρχει στην περιοχή του ώμου αλλά μερικές φορές αντανακλά και στον βραχίονα ή το χέρι. Την στιγμή του τραυματισμού ο ασθενής έχει την αίσθηση ότι ‘βγήκε ο ώμος ‘ . ορατό οίδημα υπάρχει στην περιοχή σε σύγκριση με τον υγιή ώμο .

Διάγνωση εξαρθρήματος ώμου


Η  υποκειμενική ( λήψη  ιστορικού ) και αντικειμενική ( κλινική εξέταση ) αξιολόγηση είναι αρκετές για να οδηγήσουν τον φυσικοθεραπευτή στην διάγνωση του εξαρθρήματος ώμου. Μερικές φορές εξετάσεις όπως ακτινογραφίες  ή μαγνητική τομογραφία.
Θεραπεία εξαρθρήματος ώμου
Πριν την έναρξη της θεραπείας πραγματοποιείται ακτινογραφικός έλεγχος σε περίπτωση που το εξάρθρημα ώμου συνοδεύεται από κάταγμα . Στην περίπτωση αυτή διαφοροποιείτε το πλάνο θεραπείας .
Η θεραπεία ξεκίνα με περίπου 3 εβδομάδες ακινητοποίησης έτσι ώστε ο οργανισμός να επουλώσει τις τραυματισμένες ίνες του θύλακα. Κατά την διάρκεια της ακινητοποίησης εκτελούνται ήπιες ασκήσεις σύμφωνα με την καθοδήγηση του φυσικοθεραπευτή. Μετά από αυτό οι ασθενείς ξεκινούν ένα πρόγραμμα ενδυνάμωσης και βελτίωσης της ελαστικότητας πάντα χωρίς πόνο στο ανώδυνο εύρος κίνησης . Ωστόσο οι κινήσεις που περνούν τον ώμο σε απαγωγή και έξω στροφή ( εικόνα 1) αποφεύγονται για τουλάχιστον 6 εβδομάδες . Ο φυσιοθεραπευτής συμβουλεύει για την εξέλιξη του προγράμματος αποκατάστασης . Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί σε ασκήσεις ενδυνάμωσης των στροφέων μυών του ώμου για να βελτιωθεί η ενεργητική σταθεροποίηση του ώμου . Επίσης ασκήσεις βελτίωσης της θέσης του ώμου και της ωμοπλάτης είναι σημαντικές . Τις πρώτες 72 ώρες η αντιμετώπιση μας στόχο έχει την μείωση της φλεγμονής . Οπότε ξεκουράζουμε τον ώμο με την βοήθεια ενός νάρθηκα , χρησιμοποιούμε παγοθεραπεία τακτικά και κοιμόμαστε στο αντίθετο πλάι ( για να είναι ο ώμος μας ψηλά )
Πρόγνωση εξαρθρήματος ώμου
Οι περισσότεροι ασθενείς με εξάρθρημα ώμου θεραπεύονται με την κατάλληλη φυσικοθεραπεία και επιστρέφουν στις κανονικές τους δραστηριότητες. Η αποκατάσταση μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες ή μήνες αναλόγως την σοβαρότητα του τραυματισμού .
Ωστόσο υπάρχει και η περίπτωση του καθ ‘ εξην εξαρθρήματος το οποίο αποτελεί την πιο συχνή επιπλοκή του εξαρθρήματος  ώμου . Σε αυτήν την περίπτωση η άρθρωση του ώμου αξαρθρούτε εύκολα με συνέπεια μικρούς επανα τραυματισμούς του θύλακα . Σε βαριές περιπτώσεις ενδείκνυται η χειρουργική αποκατάσταση η οποία ακλουθείτε από πρόγραμμα φυσικοθεραπείας το οποίο μπορεί να κρατήσει μήνες . Σε ασθενείς όπου το εξάρθρημα συνοδεύεται και από άλλους τραυματισμούς όπως στον αρθρικό χόνδρο  στο οστό ή σε νεύρο η περίοδος αποκατάστασης είναι πολύ μεγαλύτερη .
Παράγοντες ανάπτυξης εξαρθρήματος ώμου
Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που συμβάλουν στην ανάπτυξη του εξαρθρήματος ώμου. Πρέπει να αξιολογηθούν όλοι και να διορθωθούν κατά την διάρκεια της αποκατάστασης από τον φυσικοθεραπευτή . Μερικοί από αυτούς είναι :

 • Ιστορικό εξαρθρήματος ώμου ή αστάθειας ώμου
 • Ανεπαρκείς αποκατάσταση του εξαρθρήματος ώμου
 • Συμμετοχή σε αθλήματα που αυξάνουν ρίσκο για του εξάρθρημα ώμου
 • Ακατάλληλη ή υπερβολική άσκηση
 • Άσκηση χωρίς προθέρμανση


Φυσικοθεραπεία για εξάρθρημα ώμου

Η φυσικοθεραπεία για εξάρθρημα ώμου είναι πολύτιμη για την επίσπευση της ανάρρωσης , εξασφαλίζει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα και μειώνει την πιθανότητα επανατραυματισμού . Η φυσικοθεραπεία περιλαμβάνει:

 • Χρήση νάρθηκα
 • Προστατευτική περίδεση
 • Αρθρική κινητοποίηση
 • Στεγνή βελόνα
 • Παγοθεραπεία- θερμοθεραπεία
 • Υδροθεραπεία
 • τεχνικές μαλακών μορίων  ( μάλαξη )
 • ηλεκτροθεραπεία
 • taping
 • ασκήσεις βελτίωσης της ελαστικότητας των μυών
 • ασκήσεις βελτίωσης της δύναμης των μυών
 • εκπαίδευση, συμβουλές

Τι είναι ο παγωμένος ώμος;

Ο παγωμένος ώμος είναι μια κατάσταση την οποία την χαρακτηρίζει η φλεγμονή και η δυσκαμψία λόγω του συνδετικού ιστού ο οποίος καλύπτει την άρθρωση του ώμου( εικόνα 1).

Μερικές φορές ο αρθρικός θύλακας της άρθρωσης του ώμου ( βλέπε ανατομία ώμου) φλεγμένη και ΄΄ σφίγγει ΄΄ την άρθρωση . Όταν αυτό συμβεί τότε έχουμε το σύνδρομο του παγωμένου ώμου.                           

Γενικά το σύνδρομο του παγωμένου ώμου μπορεί να χωριστεί σε τρία στάδια όπου το καθένα μπορεί να κρατήσει μνήμες :

 • ]1)Επώδυνο στάδιο : στο πρώτο στάδιο υπάρχει πόνος σε όλες τις κινήσεις του ώμου. Επίσης σε αυτό το στάδιο αρχίζει η δυσκαμψία του ώμου.
 • 2)Στάδιο δυσκαμψίας. Το δεύτερο στάδιο του παγωμένου ώμου χαρακτηρίζεται από μεγάλη έλλειψη κίνησης εξαιτίας του ουλώδους ιστού που αναπτύσσεται  στον αρθρικό θύλακα . Οι ασθενείς βιώνουν μεγάλη δυσκολία στο να φτάσουν το χέρι πίσω στην πλάτη τους. Ο πόνος σε αυτό το στάδιο αρχίζει και υποχωρεί.
 • 3)Στάδιο υποχώρησης των  συμπτωμάτων. Σε αυτό το στάδιο τα συμπτώματα αρχίζουν να υποχωρούν καθώς ο ώμος γίνεται πιο χαλαρός και κινείται άνετα.

Αιτία σύνδρομου παγωμένου ώμου

Αν και το ακριβές αίτιο δεν είναι γνωστό θεωρείται ότι ευθύνεται κάποιος τραυματισμός της άρθρωσης του ώμου ή των  γειτονικών  ιστών. Ο παγωμένος ώμος εμφανίζεται περισσότερο σε περιπτώσεις όπου δεν έχει εφαρμοστεί η κατάλληλη θεραπεία. Επίσης εμφανίζεται περισσότερο σε περιπτώσεις όπου ο ώμος έχει ακινητοποιηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα ( π.χ μετά από χειρουργική επέμβαση ) , εάν ο ασθενής πάσχει από διαβήτη ή άλλο αυτοάνοσο νόσημα.

Συμπτώματα του συνδρόμου του παγωμένου ώμου

Τα συμπτώματα που σχετίζονται με τον παγωμένο ώμο αναπτύσσονται σταδιακά. Αρχικά οι ασθενείς βιώνουν μια ενόχληση στον ώμο η οποία εξελίσσεται σε « κοφτερό» πόνο με συγκεκριμένες κινήσεις ή δραστηριότητες. Ο πόνος υπάρχει βαθιά στην ώμο αν και μερικές  φορές ενοχλήσεις υπάρχουν και στον βραχίονα και  τον αυχένα. Στις παραπάνω περιοχές υπάρχει δυσκαμψία. Ο πόνος που σχετίζεται με το σύνδρομο του παγωμένου ώμου αυξάνεται με όλες τις κινήσεις του ώμου. Δραστηριότητες όπως ανύψωση του χεριού , κουβάλημα,  άρση αντικειμένων, σπρώξιμο ή τράβηγμα , πίεση του ώμου κατά την διάρκεια του ύπνου , λύσιμο ενός στηθόδεσμου  αυξάνουν τα συμπτώματα. Συχνό φαινόμενο είναι ο νυχτερινός πόνος και ο πόνος τις πρώτες μέρες της ημέρας. Όταν περάσουμε στο δεύτερο στάδιο του παγωμένου ώμου τότε ο πόνος αρχίζει να μειώνεται. Εκτός  από πόνο  οι ασθενείς με παγωμένο ώμο έχουν και μεγάλο βαθμό δυσκαμψίας στην άρθρωση του ώμου. Η δυσκαμψία αφορά όλες τις κινήσεις του ώμου αλλά   περισσότερο την ανύψωση και τις στροφές .

Διάγνωση συνδρόμου παγωμένου ώμου

Η υποκειμενική ( λήψη ιστορικού) και αντικειμενική ( κλινική εξέταση ) αξιολόγηση είναι αρκετές για να οδηγήσουν τον φυσικοθεραπευτή στην διάγνωση του συνδρόμου του παγωμένου ώμου. Μερικές φορές εξετάσεις όπως μαγνητική τομογραφία μπορούν να βοηθήσουν.

Θεραπεία παγωμένου ώμου

Από την στιγμή όπου θα εγκατασταθεί το σύνδρομο του παγωμένου ώμου λίγα μπορούν να γίνουν για να επιταχύνουν την ανάρρωση του. Η καλλίτερη θεραπεία είναι η πρόληψη. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει κάθε τραυματισμός του ώμου να αποκαθίσταται πλήρως σύμφωνα με τα πρωτόκολλα θεραπείας που εκπονεί  ο  φυσικοθεραπευτής στην κάθε περίπτωση.

Στόχος της θεραπείας από την στιγμή που θα εγκατασταθεί το σύνδρομο του παγωμένου ώμου είναι να   διατηρηθεί η κινητικότητα και η δύναμη του ώμου καθώς επίσης και να μειωθεί ο πόνος. Πολύ βασικό είναι η αποφυγή των δραστηριοτήτων και αυξάνουν τα συμπτώματα. Αυτό βοηθά τον οργανισμό μας να επουλώσει τους τραυματισμένους ιστούς και να μειώσει την φλεγμονή .

Πρόγνωση του συνδρόμου του παγωμένου ώμου

Στις περιπτώσεις ο παγωμένος ώμος υποχωρεί μετά από μήνες. Σπάνια τα συμπτώματα υποχωρούν μετά τους δεκαοκτώ μήνες ή περισσότερο. Συνήθως το επώδυνο στάδιο διαρκεί από δυο μέχρι έξι  μήνες. Το στάδιο της δυσκαμψίας διαρκεί τέσσερις με δώδεκα μήνες και το τελευταίο στάδιο της ανάρρωσης τέσσερις με δεκαοχτώ μήνες.

Παράγοντες πρόγνωσης του συνδρόμου του παγωμένου ώμου

Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που συμβάλουν στην ανάπτυξη του παγωμένου ώμου. Πρέπει να αξιολογηθούν όλοι και να διορθωθούν κατά την διάρκεια της αποκατάστασης από τον φυσικοθεραπευτή. Μερικοί από αυτούς είναι :

 • Ιστορικό χειρουργικής επέμβασης ώμου
 • Ακατάλληλη / ανεπαρκής θεραπεία μετά από τραυματισμό ή χειρουργική επέμβαση στον ώμο
 • Διαβήτης
 • Αυτοάνοσα νοσήματα
 • Ηλικία άνω των 40


Φυσικοθεραπεία για το σύνδρομο του παγωμένου ώμου

( γνωστή και σαν ρήξη του στροφικού πετάλου του ώμου)

Τι είναι η ρήξη των στροφέων μυών του ώμου ;

Οι στροφείς μύες του ώμου είναι μια ομάδα μυών οι οποία ξεκινούν από την ωμοπλάτη και καταλήγουν στο βραχιόνιο οστό ( βλέπε ανατομία ώμου ). Συλλογικά οι στροφείς μύες προσφέρουν σταθερότητα στην άρθρωση του ώμου και βοηθούν στην ανύψωση και στις στροφικές κινήσεις  του. Οι τέσσερις μύες του στροφικού πετάλου  είναι οι εξής ( εικόνα 1):

 • Υπερακάνθιος
 • Υπακάνθιος
 • Υποπλάτιος
 • Μικρός στρογγύλος

Κατά την διάρκεια της σύσπασης τους τάση μεταφέρεται στους τένοντες που τους συνδέουν με το βραχιόνιο οστό. Όταν η τάση αυτή είναι υπερβολική τότε οι τένοντες αυτοί τραυματίζονται ( εικόνα 2). Έτσι συμβαίνει μερική ή ολική ρήξη των μυών που αναφέρθηκαν παραπάνω. Από όλους πιο επιρρεπής είναι ο υπερακάνθιος.

Αιτία ρήξης των στροφέων μυών του ώμου

Συνήθως η ρήξη συμβαίνει όταν ασκηθεί μια υπέρμετρη δύναμη στους τένοντες των στροφέων μυών. Αυτό μπορεί να συμβεί μετά από μια απότομη ή δύσκολη κίνηση άρσης κάποιου μεγάλου βάρους, πτώση με τεντωμένο χέρι, δυνατό σπρώξιμο ή τράβηγμα με τα χέρια ή μια δυνατή ρήψη. Μερικές φορές μπορεί να συμβεί με τον καιρό  μέσω κάποιας επαναλαμβανόμενης δραστηριότητας η οποία φορτίζει τους στροφείς μύες του ώμου.

Αυτό προκαλεί σταδιακή εκφύλιση  και αδυναμία των μυών οι οποίες προδιαθέτουν περαιτέρω τραυματισμό. Αυτές οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν κινήσεις στις οποίες το χέρι βρίσκεται ψηλότερα από των ώμο. Σε αθλητές συνήθως η ρήξη των στροφέων μυών του ώμου παρατηρείται σε αθλήματα ρήψεων (   δισκοβολία , ακόντιο) , κολύμβηση , τένις , άρση βαρών και κωπηλασία.

Συμπτώματα ρήξης των στροφέων μυών του ώμου

Οι ασθενείς με ρήξη των στροφέων μυών του ώμου βιώνουν έναν ξαφνικό πόνο ή μια αίσθηση « σχησίματος » στον ώμο κατά την διάρκεια της δραστηριότητας που την  προκάλεσε. Σε μικρότερες ρήξεις ( μερική ρήξη των στροφέων μυών) είναι δυνατόν να συνεχίσουν την δραστηριότητα έχοντας μόνο λίγες ενοχλήσεις οι οποίες θα αυξηθούν με ξεκούραση ( ιδιαίτερα την νύχτα ή το επόμενο πρωινό). Σε αρκετές περιπτώσεις ο πόνος είναι αρκετός για να απαγορεύσει τις κινήσεις του ώμου. Ο πόνος είναι πολύ εντοπισμένος σε συγκεκριμένο σημείο του ώμου και όχι διάσπαρτος. Πιο σπάνια  ο πόνος μπορεί να ακτινοβολεί στην ωμοπλάτη , τον αυχένα ή τον βραχίονα. Ο πόνος γίνεται « κοφτερός» με τις κινήσεις του ώμου. Στη ρήξη των στροφέων μυών του ώμου οι ασθενείς αισθάνονται πόνο ή αδυναμία στις κινήσεις ανύψωσης χεριού. Ο πόνος μπορεί να χειροτερέψει κατά την άρση βαριών αντικειμένων ( ιδιαίτερα πάνω από το κεφάλι) κατά την διάρκεια κινήσεων πίεσης ή έλξης και όταν ο ασθενής ξαπλώνει πάνω στον τραυματισμένο ώμο. Σε μερικές χρόνιες περιπτώσεις η μυϊκή αδυναμία των στροφέων μυών του ώμου είναι εμφανής καθώς υπάρχει και νυχτερινός πόνος ( ανεξάρτητα από την θέση του ώμου). Ασθενείς με μερική ρήξη των στροφέων του ώμου βιώνουν λίγα ή καθόλου από τα παραπάνω συμπτώματα.

Διάγνωση της ρήξης στροφέων μυών του ώμου

Η υποκειμενική ( λήψη ιστορικού) και αντικειμενική ( κλινική εξέταση) αξιολόγηση είναι αρκετές για να οδηγήσουν τον φυσικοθεραπευτή στην διάγνωση των στροφέων μυών του ώμου. Επιπλέον διαγνωστικός υπέρηχος ή μαγνητική τομογραφία βοηθούν στην επιβεβαίωση της διάγνωσης και στο να καθοριστεί το μέγεθος της ρήξης.

Θεραπεία ρήξης στροφέων μυών του ώμου

Οι περισσότερες ρήξεις των στροφέων μυών του ώμου θεραπεύονται με κατάλληλη φυσικοθεραπεία. Η επιτυχία της θεραπείας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη συνεργασία του ασθενή με τον φυσικοθεραπευτή. Πολύ βασικό είναι η αποφυγή δραστηριοτήτων που αυξάνουν τα συμπτώματα. Αυτό βοηθά τον οργανισμό μας να επουλώσει τους  τραυματισμένους ιστούς. Κινήσεις πάνω από το επίπεδο του ώμου , ρήψης , άρσης βαρών αντικειμένων, σπρώξιμο ή τράβηγμα και πίεση του ώμου κατά την διάρκεια του ύπνου πρέπει να αποφεύγονται. Τις πρώτες 72 ώρες η αντιμετώπιση μας έχει στόχο την μείωση της φλεγμονής με την βοήθεια ενός  νάρθηκα, χρησιμοποιούμε παγοθεραπεία  τακτικά (άρθρο κρύο ή ζεστό;   ή   άρθρο Κ.Α.Π.Α.)και κοιμόμαστε στο  αντίθετο πλάι ( για να είναι ο ώμος μας ψηλά).
Πρόγραμμα βελτίωσης της δύναμης και της ελαστικότητας πρέπει να εφαρμοστεί όσο υπάρχουν τα συμπτώματα , με την καθοδήγηση του φυσικοθεραπευτή.

Χειρουργική αποκατάσταση για ρήξη των στροφέων μυών του ώμου

Σε ολική ρήξη των στροφέων μυών του ώμου απαιτείται η χειρουργική συρραφή τους. Μετά την επέμβαση ακολουθείται εντατικό πρόγραμμα αποκατάστασης. Οι  αρχικές 6 εβδομάδες περιέχουν μόνο παθητικές κινήσεις ( ειδικές κινήσεις που εκτελεί ο φυσικοθεραπευτής χωρίς την συμμετοχή του ασθενή ) και ο ώμος  είναι ακινητοποιημένος. Αφού ακολουθεί το πρώτο στάδιο περνάμε αμέσως στην σταδιακή ενδυνάμωση  και βελτίωση της ελαστικότητας του ώμου για τους επόμενους μήνες. Η χειρουργική αποκατάσταση αποτελεί επιλογή σε σταθερές ρήξης των στροφέων μυών του ώμου ιδιαίτερα στις παρακάτω περιπτώσεις:

 • Ηλικία κάτω από 60 ετών
 • Σε ολική ρήξη των στροφέων μυών του ώμου
 • Εάν αποτύχει η συντηρητική θεραπεία μέσα σε διάστημα 6 με 8 εβδομάδες ή περισσότερο
 • Σε περίπτωση νέων δραστήριων ανθρώπων και αθλητών
 • Εάν το επάγγελμα του ασθενή απαιτεί δυνατές , επαναλαμβανόμενες ή πάνω από το επίπεδο του ώμου δραστηριότητες.


Πρόγνωση της ρήξης των στροφέων μυών του ώμου

Με την κατάλληλη διαχείριση οι περισσότεροι μικροί τραυματισμοί των στροφέων μυών του ώμου αναρρώνουν μέσα σε λίγες εβδομάδες. Σε χρονικές περιπτώσεις η πλήρης αποκατάσταση μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες. Ασθενείς με ολική ρήξη και χειρουργική αποκατάσταση χρειάζονται μια περίοδο 3 με 6 μηνών για   επανέλθουμε πλήρως στις προηγούμενες δραστηριότητες τους.

Παράγοντες ανάπτυξης ρήξης στροφέων μυών του ώμου

Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που συμβάλουν στην ανάπτυξη της ρήξης των στροφέων μυών του ώμου. Πρέπει να αξιολογηθούν όλοι και να διορθωθούν κατά την διάρκεια της αποκατάσταση από τον φυσιοθεραπευτή. Μερικοί από αυτούς είναι :

 
Φυσικοθεραπεία της ρήξης των στροφέων μυών του ώμου

( γνωστή και σαν τενοντίτιδα του στροφικού πετάλου)

Τι είναι η τενοντίτιδα των στροφέων του ώμου ;

Οι  στροφείς  μύες του ώμου είναι μια ομάδα μυών οι οποία ξεκινούν από την ωμοπλάτη και καταλήγουν  στο βραχιόνιο αστό ( βλέπε ανατομία ώμου ). Συλλογικά οι στροφείς μύες προσφέρουν σταθερότητα στη άρθρωση του ώμου και βοηθούν στην ανύψωση και στις στροφικές κινήσεις του. Οι 4 κύριοι μύες του στροφικού πετάλου είναι οι εξής ( εικόνα 1)  :

 • Υπερακάνθιος
 • Υπακάνθιος
 • Υποπλάτιος
 • Μικρός στρόγγυλος


Κατά την διάρκεια άσκησης τους η τάση μεταφέρεται στους τένοντες που τους συνδέουν με το βραχιόνιο οστό. Όταν η τάση αυτή είναι υπερβολική τότε οι τένοντες αυτοί τραυματίζονται ( εικόνα 2). Έτσι  συμβαίνουν μικρορήξης στις ίνες του τένοντα και έχουμε φλεγμονή. Η φλεγμονή αυτή ονομάζεται τενοντίτιδα των στροφέων μυών του ώμου. Από όλους πιο επιρρεπής είναι ο υπερακάνθιος.    

Αιτία τενοντίτιδας των στροφέων μυών του ώμου

Συνήθως η τενοντίτιδα συμβαίνει όταν ασκηθεί μια υπέρμετρη δύναμη στους τένοντες των στροφέων μυών.  Αυτό μπορεί να συμβεί από μια απότομη ή δύσκολη κίνηση άρσης  κάποιου μεγάλους βάρους , πτώση με τεντωμένο χέρι , δυνατό σπρώξιμο ή τράβηγμα με τα χέρια ή δυνατή ρήψη. Τις περισσότερες φορές όμως συμβαίνει σταδιακά  μέσω κάποιας επαναλαμβανόμενης δραστηριότητας η οποία φορτίζει τους στροφείς μύες του ώμου. Αυτό προκαλεί σταδιακή εκφύλιση και αδυναμία των μυών οι οποίες προδιαθέτουν περαιτέρω τραυματισμό και φλεγμονή. Αυτές  οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν κινήσεις στις οποίες το χέρι βρίσκεται ψηλότερα από των ώμο. Σε αθλητές συνήθως η τενοντίτιδα των στροφέων μυών του ώμου παρατηρείται σε αθλήματα ρήψεων ( δισκοβολία , ακόντιο ), κολύμβηση , τένις , άρση βαρών ή κωπηλασία.

Συμπτώματα τενοντίτιδας στροφέων μυών του ώμου

Οι ασθενείς με τενοντίτιδα των στροφέων μυών βιώνουν μια αίσθηση « καψίματος» κατά την διάρκεια των κινήσεων. Οι ενοχλήσεις αυξάνουν με την ξεκούραση ( ιδιαίτερα την νύχτα ή το επόμενο πρωινό ). Ο πόνος είναι πολύ εντοπισμένος σε συγκεκριμένο σημείο του ώμου και όχι διάσπαρτος. Πιο σπάνια ο πόνος μπορεί να ακτινοβολεί στην ωμοπλάτη , τον αυχένα ή τον βραχίονα. Ο πόνος γίνεται κοφτερός με τις κινήσεις του ώμου. Ιδιαίτερα επώδυνες και αδύναμες είναι οι κινήσεις ανύψωσης του χεριού. Ο πόνος μπορεί να χειροτερεύει κατά την διάρκεια πίεσης ή έλξης και όταν ο ασθενής ξαπλώνει πάνω στον εμπλεκόμενο ώμο. Σε χρόνιες περιπτώσεις στην τενοντίτιδα των στροφέων μυών του ώμου εμφανίζεται νυχτερινός πόνος ( ανεξαρτήτως της θέση που βρίσκεται).

Διάγνωση της τενοντίτιδας των στροφέων μυών του ώμου.

Η υποκειμενική ( λήψη ιστορικού ) και η αντικειμενική ( κλινική εξέταση ) αξιολόγηση είναι αρκετές για να οδηγήσουν τον φυσικοθεραπευτή στην διάγνωση της τενοντίτιδας των στροφέων μυών του ώμου. Επιπλέον διαγνωστικός υπέρηχος ή μαγνητική τομογραφία βοηθούν στην επιβεβαίωση της διάγνωσης.

Θεραπεία της τενοντίτιδας των στροφέων μυών του ώμου       

Οι περισσότερες περιπτώσεις τενοντίτιδας των στροφέων του ώμου θεραπεύονται με την κατάλληλη φυσικοθεραπεία. Η επιτυχία της θεραπείας εξαρτάτε σε  μεγάλο βαθμό από την συνεργασία του ασθενή με τον φυσικοθεραπευτή. Πολύ βασική είναι η αποφυγή των δραστηριοτήτων που αυξάνουν τα συμπτώματα. Αυτό βοηθάει το σώμα μας να επουλώσει την περιοχή της φλεγμονής.

Δραστηριότητες όπως κινήσεις πάνω από το επίπεδο του ώμου ρήψεις ,άρση βαριών αντικειμένων , σπρώξιμο τράβηγμα και πίεση του ώμου στον ύπνο πρέπει να αποφεύγεται. Τις πρώτες 72 ώρες η αντιμετώπιση μας στόχο έχει την μείωση της φλεγμονής. Οπότε  ξεκουράζουμε τον ώμο με την βοήθεια ενός νάρθηκα, χρησιμοποιούμε παγοθεραπεία τακτικά και κοιμόμαστε στο αντίθετο πλάι ( για να είναι ώμος μας ψηλά) (άρθρο κρύο ή ζεστό;   ή   άρθρο Κ.Α.Π.Α).
Πρόγραμμα βελτίωσης της δύναμης και ελαστικότητας πρέπει να εφαρμοστεί όσο υποχωρούν τα συμπτώματα, πάντα με  την καθοδήγηση του φυσιοθεραπευτή.
 
Πρόγνωση τενοντίτιδας των στροφέων μυών του ώμου

Με την κατάλληλη διαχείριση οι περισσότεροι ασθενείς με τενοντίτιδα των στροφέων μυών του ώμου αναρρώνουν μέσα σε λίγες εβδομάδες. Σε χρόνιες περιπτώσεις η πλήρης αποκατάσταση μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες ( τρις με έξι μήνες ).  

Παράγοντες ανάπτυξης της τενοντίτιδας των στροφέων μυών του ώμου

Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που συμβάλουν στην ανάπτυξη της τενοντίτιδας των στροφέων μυών του ώμου. Πρέπει να αξιολογηθούν όλοι και να διορθωθούν κατά την διάρκεια της αποκατάστασης από τον φυσικοθεραπευτή. Μερικοί από αυτούς είναι :

Φυσικοθεραπεία για τενοντίτιδα των στροφέων μυών του ώμου

Η φυσικοθεραπεία για την τενοντίτιδα των στροφέων μυών του ώμου είναι πολύτιμη για την  επίσπευση  της ανάρρωσης , εξασφαλίζει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα και μειώνει την πιθανότητα επανατραυματισμού. Η φυσικοθεραπεία περιλαμβάνει :

Physiologic Physiotherapy - Rethymno, Crete

Contact Us!