Παθησεις Αυχένα Φυσιοθεραπεία και αποκατάσταση

Contact Us!

Παθησεις Αυχένα

 ( γνωστός ως πονοκέφαλος λόγο αυχενικού συνδρόμου , πονοκέφαλος ο οποίος αντανακλά από την περιοχή του αυχένα )
 
Τι είναι ο αυχενογενής πονοκέφαλος?
Ο αυχενογενής πονοκέφαλος είναι ο πονοκέφαλος εκείνος ο οποίος οφείλετε σε δυσλειτουργία της περιοχής του αυχένα και αποτελεί τον πιο συνηθισμένο πονοκέφαλο.  Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι υπάρχουν πολλά είδη πονοκεφάλων όπως πονοκέφαλος λόγο δυσλειτουργίας του κυκλοφορικού συστήματος , ο αυχενογενής αποτελεί ένα από αυτά.

Ο αυχένας μας αποτελείται από 7 οστά τους αποκαλούμενους σπονδύλους . Κάθε σπόνδυλος ενώνετε με τον ανώτερο του και τον κατώτερο του με δυο αρθρώσεις : τις ζυγοαποφυσιακές αρθρώσεις ( facets ) που βρίσκονται στο πίσω τμήμα των σπονδύλων αριστερά και δεξιά και τον μεσοσπονδύλιο δίσκο κεντρικά  (βλέπε ανατομία σπονδυλικής στήλης).

Κατά τη διάρκεια κινήσεων ή στάσης της σπονδυλικής στήλης συμπιεστικά ή διατατικά φορτία επηρεάζουν τις αρθρώσεις , τους συνδέσμους  , τους μυς και τα νεύρα της περιοχής. Αυτό μπορεί να  τραυματίσει  αυτούς τους ιστούς αν οι δυνάμεις που ασκούνται είναι πέρα από τα όρια αντοχής τους .  Οι περισσότεροι από τους ιστούς που αναφέραμε όταν δυσλειτουργούν αντανακλούν πόνο σε γειτονικές δομές όπως το κεφάλι . Για παράδειγμα η άνω μοίρα του τραπεζοειδή μπορεί να αντανακλά πόνο στους κροτάφους ( ημικρανία ) χωρίς να συμβαίνει κάτι ανησυχητικό. Όλα τα παραπάνω αποτελούν τον αυχενογενή πονοκέφαλο.


Ο αυχενογενής πονοκέφαλος οφείλεται στην δυσλειτουργία κυρίως μιας ή περισσότερων αρθρώσεων , νεύρων , μυών , συνδέσμων των πρώτων τριών σπονδύλων . Αυτό συμβαίνει διότι τα νεύρα τα οποία νευρώνουν αυτούς τους ιστούς νευρώνουν επίσης και το δέρμα στην κορυφή της κεφαλής , του μετώπου , των κροτάφων ,  πάνω από τα μάτια και στην βάση του κρανίου  . Αν και ο αυχενογενής πονοκέφαλος συναντιέται σε όλες τις ηλικίες πιο συχνά παρατηρείτε μεταξύ 20 και 60 ετών .
Αίτια αυχενογενή πονοκεφάλου
Ο αυχενογενής πονοκέφαλος τις περισσότερες φορές οφείλετε στο υπέρμετρο φορτίο στο οποίο εκτίθενται οι ανώτερες αρθρώσεις του αυχένα . Αυτό μπορεί να συμβεί από την μακροχρόνια λάθος στάση ( λάθος στάση στο διάβασμα ή στον υπολογιστή), την υπέρμετρη κίνηση του αυχένα ή την άρση μεγάλων φορτίων . Επίσης  άλλη μια αιτία είναι o τραυματισμός σε τροχαίο ατύχημα (τραυματισμός δίκην μαστιγίου -whiplash injury) .

Συμπτώματα του αυχενογενή πονοκέφαλου


Οι ασθενείς με αυχενογενή πονοκέφαλο  συνήθως  βιώνουν μια βαθμιαίας αυξανομένης σε ένταση ενόχληση κατά την διάρκεια μιας δραστηριότητας η οποία τον προκαλεί.   Ωστόσο είναι συνηθισμένο να υπάρχει πονος και δυσκινησία μετά από την δραστηριότητα που τον προκάλεσε όπως και στα πρώτα βήματα της επόμενης μέρας .  Ο συγκεκριμένος πονοκέφαλος μπορεί να διαρκέσει μέρες , εβδομάδες ή ακόμα και μήνες . Ο αυχενογενής πονοκέφαλος  παρουσιάζετε σαν ένας σταθερός αμβλύς πονος στην οπίσθια επιφάνεια του αυχένα και μερικές φορές πίσω από τα μάτια ή τους κροτάφους . Πιο σπάνια στην κορυφή του κεφαλιού , στο μέτωπο ή πίσω απο το αυτί. Συνήθως ο πονος υπάρχει στην μια πλευρά αλλά περιστασιακά και στις δυο πλευρές του κεφαλιού και του προσώπου.
Συχνό φαινόμενο είναι να υπάρχει πονος στην περιοχή του αυχένα , δυσκινησία και δυσκολία στο να γυρίσουμε το κεφάλι μας αριστερά δεξιά  ( όλα αυτά συσχετιζόμενα με τον πονοκέφαλο ).
Πονος μουδιάσματα , βελονισμοί μπορεί να υπάρχουν πίσω στην πλάτη , τους βραχίονες και τα χέρια ( λιγότερο συνηθισμένο ) . Περιστασιακά οι ασθενείς με αυχενογενή πονοκέφαλο έχουν και άλλα συμπτώματα όπως : ναυτία ,ζαλάδα , εμβοή , μειωμένη συγκέντρωση , ανικανότητα να λειτουργήσουν και κατάθλιψη . Τα συμπτώματα αυξάνουν κατά την κίνηση του αυχένα και κατά την πολύωρη στάση ( πχ εργασία γραφείου ) . Ευαισθησία στην ψηλάφηση των μυών στην βάση της κεφαλής υπάρχει λόγο των σφιχτών μυών της περιοχής .
Διάγνωση αυχενογενή πονοκέφαλου
Η  υποκειμενική ( λήψη  ιστορικού ) και αντικειμενική ( κλινική εξέταση ) αξιολόγηση είναι αρκετές για να οδηγήσουν τον φυσικοθεραπευτή στην διάγνωση του αυχενογενή πονοκέφαλου . Μερικές φορές εξετάσεις όπως ακτινογραφίες , μαγνητική τομογραφία ή αξονική τομογραφία μπορούν να βοηθήσουν .
Πρόγνωση του αυχενογενή πονοκέφαλου
Οι περισσότεροι ασθενείς με αυχενογενή πονοκέφαλο θεραπεύονται γρήγορα και έχουν πλήρη ανάρρωση με το κατάλληλο πρόγραμμα φυσικοθεραπείας . Ο χρόνος ανάρρωσης διαφέρει από ασθενή σε ασθενή και εξαρτάτε από την συνεργασία του με τον φυσικοθεραπευτή άλλο και το πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση του. Με την ιδανική θεραπεία ασθενείς με λιγότερο σοβαρό πονοκέφαλο βελτιώνονται σε λίγες ημέρες ενώ σε άλλες περιπτώσεις χρόνιου αυχενογενή πονοκέφαλου χρειάζονται 2 με 3 εβδομάδες . Σε περιπτώσεις χρόνιου αυχενογενή πονοκέφαλου  μια πλήρη αποκατάσταση μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες ή και μήνες .
Παράγοντες ανάπτυξης αυχενογενή πονοκέφαλου
Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες ανάπτυξης αυχενογενή πονοκέφαλου οι οποίοι πρέπει να αξιολογηθούν και να διορθωθούν :

Θεραπεία του αυχενογενή πονοκέφαλου

Στις περισσότερες περιπτώσεις ο αυχενογενής πονοκέφαλος θεραπεύετε με τη κατάλληλη φυσικοθεραπεία . Η επιτυχία της θεραπείας  εξαρτάτε σε μεγάλο βαθμό από τη συνεργασία του ασθενή με τον φυσικοθεραπευτή . Πολύ βασικό είναι η αποφυγή των δραστηριοτήτων που αυξάνουν τα συμπτώματα . Αυτό βοηθά το σώμα μας να επουλώσει τους τραυματισμένους ιστούς . Σταδιακά με την μείωση των συμπτωμάτων επιστρέφουμε στις καθημερινές μας δραστηριότητες  πάντα με την καθοδήγηση του φυσιοθεραπευτή μας . Με το να συνεχίζουμε να εκτελούμε δραστηριότητες οι οποίες αυξάνουν τα συμπτώματα μας οδηγούμαστε στο χρόνιο στάδιο . Όσο πιο  γρήγορα ξεκινήσει το πρόγραμμα φυσικοθεραπείας τόσο πιο γρήγορο και μόνιμο θα είναι το αποτέλεσμα.

Φυσικοθεραπεία για αυχενογενή πονοκέφαλο


Η φυσικοθεραπεία για τον αυχενογενή πονοκέφαλο είναι πολύτιμη για την επίσπευση της ανάρρωσης , εξασφαλίζει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα και μειώνει την πιθανότητα επανατραυματισμού . Η φυσικοθεραπεία περιλαμβάνει:


( γνωστός και σαν τραυματισμός επιτάχυνσης - επιβράδυνσης , τραυματισμός  αιφνίδιας υπερέκτασης )

Τι είναι ο τραυματισμός δήκην μαστιγίου ;

Ο όρος αυτός χρησιμοποιείται όταν ο αυχένας τραυματιστεί από μια απότομη κίνηση επιτάχυνσης – επιβράδυνσης  όπως αυτή που κάνει ένα μαστίγιο. Τραυματισμός αυτός συμβαίνει συνήθως σε τροχαία ατυχήματα ύστερα από αιφνίδια υπερέκταση του αυχένα του επιβάτη ενός σταματημένου αυτοκινήτου το οποίο συγκρούεται από πίσω από ένα άλλο αυτοκίνητο. Αυτό μπορεί να προκαλέσει βλάβη σε αρκετές δομές της αυχενικής μοίρας.


Ο αυχένας αποτελείται 7 οστά τους επικαλούμενος σπόνδυλους ( βλέπε ανατομία σπονδυλικής στήλης ). Κάθε σπόνδυλος ενώνετε με τον ανώτερο του και τον κατώτερο του με δύο αρθρώσεις :
Τις ζυγοαποφυσιακές αρθρώσεις ( facets ) που βρίσκονται στο πίσω μέρος των σπονδύλων και δεξιά και τον μεσοσπονδύλιο δίσκο κεντρικά.
Κατά την διάρκεια της απότομης επιτάχυνσης του αυχένα συμπιεστικά ή διατατικά φορτία επηρεάζουν τις αρθρώσεις , τους συνδέσμους , του μυς , και τα νεύρα της περιοχής.
Αυτά μπορεί να τραυματίσει τους ιστούς , αν οι δυνάμεις που ασκούνται είναι πέρα από τα όρια της αντοχής τους. Η κατάσταση αυτή είναι γνωστή σαν τραυματισμός τους  αυχένα « δίνην μαστιγίου».

Αίτια του τραυματισμού « δίκην μαστιγίου»  

Συνήθως ο τραυματισμός συμβαίνει σε τροχαία ατυχήματα τα οποία προκαλούν στον αυχένα την απότομη επιτάχυνση – επιβράδυνση ( εικόνα 1 ). Τέτοια ατυχήματα είναι όπως το να συγκρουστεί το αυτοκίνητο μετωπικά ή ενώ είναι σταματημένο να το τρακάρει από πίσω άλλο αυτοκίνητο. Τον τραυματισμό τον συναντάμε επίσης σε αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ όπου η  σημαντική σύγκρουση δύο παικτών μπορεί να προκαλέσει στον αυχένα την απότομη επιτάχυνση – επιβράδυνση.            

Συμπτώματα του τραυματισμού ¨δίκην μαστιγίου¨

Οι ασθενεί αισθάνονται ξαφνικό πόνο στον αυχένα τη στιγμή του τραυματισμού. Σε μερικές περιπτώσεις υπάρχει λίγος ή καθόλου πόνος τη στιγμή του τραυματισμού.


Σε αυτή την περίπτωση αυξάνονται τις επόμενες δύο τρεις μέρες καθώς είναι αισθητά την νύχτα και τα πρώτα λεπτά της ημέρας.
Ο πόνος που σχετίζεται με τον τραυματισμός « δίκην μαστιγίου» μπορεί να είναι « κοφτερός» ή « μουντός» και αυξάνει με την κίνηση ή την λάθος στάση ( π.χ. λάθος στάση στον αυχένα μπροστά στον υπολογιστή ). Ο πόνος συνήθως υπάρχει στον αυχένα και μπορεί να αντανακλά στους ώμους τους βραχίονες ή το κεφάλι ( δημιουργεί πονοκέφαλο , βλέπε επίσης άρθρο : αυχενογενής πονοκέφαλος ). Επίσης υπάρχει δυσκαμψία και περιορισμένη κίνηση στον αυχένα. Οι ασθενής αισθάνονται το κεφάλι τους « βαρύ» και δυσκολεύονται να το σηκώσουν από το μαξιλάρι. Πιο σπάνια υπάρχουν  βελονισμοί και μουδιάσματα στο ένα ή και στα δύο χέρια.

Διάγνωση του τραυματισμού « δίκην μαστιγίου»

Η υποκειμενική ( λήψη ιστορικού) και η αντικειμενική ( κλινική εξέταση ) αξιολόγηση είναι επαρκείς για να οδηγήσουν τον φυσικοθεραπευτή στην διάγνωση του τραυματισμού « δίνην μαστιγίου» .


Επιπλέον εξετάσεις ( ακτινογραφίες διαγνωστικός έλεγχος, μαγνητική τοπογραφία) επιδεινώνουν την κάκωση και προσδιορίζουν τον ακριβή βαθμό της βλάβης.

Πρόγνωση του τραυματισμού ¨δίκην μαστιγίου ¨

Οι περισσότεροι ασθενεί με την κατάλληλη φυσιοθεραπεία αναρρώνουν γρήγορα και πλήρως. Η θεραπεία μπορεί να κρατήσει από εβδομάδες μέχρι μήνες. Σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις η αποκατάσταση μπορεί διαρκέσει και περισσότερο. Μερικοί ασθενείς λόγω της σοβαρότητας του τραυματισμού έχουν αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξουν εκφυλιστικές αλλοιώσεις στις αρθρώσεις του αυχένα.

Θεραπεία του τραυματισμού ¨δίκην μαστιγίου¨

Πριν ξεκινήσει η θεραπεία  σε οποιοδήποτε ασθενή με τραυματισμό « δίκην μαστιγίου» πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο σοβαρού τραυματισμού όπως κάταγμα αυχενικού σπονδύλου ή ρήξη συνδέσμων στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης ( κυρίως του εγκάρσιου συνδέσμου της άνω αυχενικής ).


Ο βαθμός της επιτυχίας της θεραπεία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την συνεργασία του ασθενή με τον φυσικοθεραπευτή. Πολύ βασικό είναι η αποφυγή των δραστηριοτήτων που αυξάνουν τα συμπτώματα.
Αυτό βοηθάει τον οργανισμό να επουλώσει τους τραυματισμένους  ιστούς. Αποφεύγουμε δραστηριότητες όπως πολύωρη καθιστή θέση , δραστηριότητες οι οποίες γίνονται με το κεφάλι σκυφτό , άρση  βαριών αντικειμένων και λάθος στάσεις κατά την διάρκεια του ύπνου.
Αγνοώντας τον πόνο και τα συμπτώματα και συνεχίζοντας την πλήρη δραστηριότητα η κατάσταση περνάει στο χρόνιο στάδιο. Άμεση και κατάλληλη θεραπεία είναι πολύτιμη για την επούλωση του τραυματισμού.  Η θεραπεία τις πρώτες 72 ώρες έχει στόχο την μείωση του πόνου και της φλεγμονής. Οπότε ο ασθενής ξεκουράζεται και εφαρμόζει παγοθεραπεία τρεις με τέσσερις φορές την ημέρα.
Εξαιρετικά σημαντικό είναι να διορθωθούν λάθος πρότυπα στάσης ή αντιαλγικά πρότυπα στάσης του αυχένα. Με αυτόν τον τρόπο στις αρθρώσεις του αυχένα ασκούνται όσο τον δυνατόν μικρότερα φορτία.
Έτσι προσαρμόζομαι την καρέκλα της εργασίας ,την θέση ανάπαυσης και την στάση του ύπνου ( χρησιμοποιώντας μαξιλάρια η τυλιγμένες πετσέτες). Πάντα με τις συμβουλές φυσικοθεραπευτή μας.

Φυσικοθεραπεία για τον τραυματισμό « δίκην μαστιγίου»

Η φυσιοθεραπεία είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο για την ανακούφιση από τα συμπτώματα και για την αποφυγή επιπλοκών. Η φυσικοθεραπεία περιλαμβάνει :

Physiologic Physiotherapy - Rethymno, Crete

Contact Us!