Παθησεις Αγκώνα Φυσιοθεραπεία και Αποκατάσταση

Contact Us!

Τι είναι ο αναφερόμενος πόνος ;

Ο ορισμός αναφερόμενος πόνος σημαίνει  ότι υπάρχει πόνος σε μια περιοχή του σώματος ο οποίος προέρχεται και οφείλεται σε μια άλλη απομακρυσμένη  περιοχή. Ο αναφερόμενος πόνος είναι κάτι που συναντάμε συχνά στην κλινική πράξη .

Αιτία αναφερόμενου πόνου στον αγκώνα

Ο αυχένας και ο ώμος είναι οι πιο συνηθισμένες περιοχές οι οποίες όταν τραυματιστούν αντανακλούν πόνο στον αγκώνα. Ο πιο συχνός μηχανισμός είναι όταν για κάποιο λόγω αναπτυχτεί τάση στο νευρικό ιστό και έτσι δημιουργούνται συμπτώματα στον αγκώνα.

Μερικά από τα αίτια του αναφερόμενου πόνο στον αγκώνα είναι :

 • Κήλη δίσκου στη αυχενική μοίρα
 • Αρθρίτιδα στον  αυχένα
 • Τραυματισμός δίκην μαστίγιου στον αυχένα
 • Κήλη δίσκου στην θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης

(Σχετικα αρθρα : Τραυματισμός δίκην μαστίγιου στον αυχένα , αυχενογενής πονοκέφαλος)


Συμπτώματα του αναφερώμενου πόνου στον αγκώνα

Οι ασθενείς με αναφερόμενο πόνο στον αγώνα μπορεί να μην αισθάνονται πόνο στην περιοχή όπου υπάρχει η βλάβη και από την οποία αντανακλά ο πόνος . Συνήθως ο πονος είναι ακαθόριστος και ποικίλει όσο αφορά την ένταση. Υπάρχει περίπτωση ο πόνος να αντανακλά  και στον ώμο , την εξωτερική ή εσωτερική επιφάνεια του βραχίονα και τον καρπό. Μιας και τις περισσότερες φορές εμπλέκεται ο νευρικός ιστός στην πάθηση , οι ασθενείς βιώνουν  βελονισμούς και μουδιάσματα στις παραπάνω περιοχές.

Διάγνωση του αναφερώμενου πόνου στον αγκώνα

Η υποκειμενική ( λήψη ιστορικού  ) και η αντικειμενική ( κλινική εξέταση ) αξιόλογηση είναι επαρκείς για να οδηγήσουν τον φυσιοθεραπευτή στην διάγνωση του αναφερόμενου πόνου. Ανάλογα τα ευρήματα επιπλέον εξετάσεις της πάσχουσας περιοχής επιβεβαιώνουν την βλάβη ή τον τραυματισμό.

Θεραπεία του αναφερόμενου πόνου στον αγκώνα

Η θεραπευτική αντιμετώπιση του αναφερόμενου πόνου είναι ανάλογη του αιτίου που την προκαλεί. Έτσι βασικό ρόλο έχει η σωστή και πλήρης  αξιολόγηση για να βρεθεί το αίτιο και να γίνει η επιλογή της κατάλληλης θεραπείας.  

( γνώστη και σαν τενοντίτιδα των εκτεινόντων μυών του  καρπού και των δάχτυλων,  επικονδυλίτιδα του τενίστα  , tennis elbow)

Τι είναι έξω επικονδυλίτιδα αγκώνα;

H έξω επικονδυλίτιδα αγκώνα είναι ένα σύνδρομο υπέρχρισης το οποίο προκαλεί πόνο στην εξωτερική μεριά του αγκώνα ( βλέπε ανατομία αγκώνα ). Αν και μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία μεγαλύτερη συχνότητα συναντάται σε ηλικίες μεταξύ των 40 και 50 ετών.

Οι μύες που βρίσκονται στην εξωτερική πλευρά του αγκώνα ονομάζονται εκτήνοντες μύες του καρπού και των δακτύλων ( εικόνα 1). Οι μύες αυτοί κινούν τον  καρπό και τα δάχτυλα ( κινήσεις έκτασης , αντίθετη κίνηση από αυτή που κάνουμε όταν σφίγγουμε  το χέρι μιας γροθιά  ). Οι εκτήνοντες μύες των δαχτύλων και του καρπού ξεκινούν ( προσφύονται ) στον έξω επικόνδυλο ( εικόνα 1 ) μια οστική προεξοχή στην εσωτερική επιφάνεια τον αγκώνα με κοινό τένοντα.
Κατά την σύσπαση των εκτηνόντων μυών ο κοινός τένοντας τους και ο έξω επικόνδυλος φορτίζονται. Όταν αυτή η φόρτιση περνά τις αντοχές του τένοντα τότε ο τένοντας τραυματίζεται.
Αυτό συμβαίνει συνήθως από σταδιακό τραυματισμό του τένοντα ( σύνδρομο υπερχρήσης ) ή λόγο  άμεσου τραυματισμού ( π.χ. πτώσης ).                                
Αίτια της έξω επικονδυλίτιδας του αγκώνα

Αν και το όνομα « επικονδυλίτιδα  του τενίστα » υποδουλώνει ότι η συχνότητα του τραυματισμού είναι μεγάλη σε αθλητές του τένις δεν χρειάζεται να παίξει κάποιος τένις για να εκδηλωθεί η έξω επικονδυλίτιδα αγκώνα . Είναι γεγονός ότι πιο συχνά την συναντάμε σε ΄΄ μη τενίστες ΄΄  παρά σε τενίστες. Σχετίζεται άμεσα με τις επαναλαμβανόμενες συσπάσεις των εκτεινόντων μυών του καρπού και των δαχτύλων.
Αυτό το παρατηρούμε σε αθλητές του τένις , του μπάμπικτον και γενικά σε αθλήματα με ρακέτες.

Επίσης σε επαγγέλματα όπως του ξυλουργού , του ελαιοχρωματιστή , το κόψιμο ξύλων , το χτίσιμο , σε ηλεκτρολόγους ( επαναλαμβανόμενη χρήση κατσαβιδιών ) , στο ράψιμο , στο πλέξιμο και την πληκτρολόγηση.
Συχνό φαινόμενο αποτελεί η έναρξη της πάθησης να συνδυάζεται με την συμμετοχή του ασθενή σε δραστηριότητα για την οποία δεν ήταν κατάλληλα προετοιμασμένος (  π.χ αγώνας τένις μετά από μεγάλη  αποχή από το άθλημα ).  Πιο σπάνια εμφανίζεται ξαφνικά. Αυτό συμβαίνει όταν οι εκτήνοντες μυς καλούνται να αντεπεξέλθουν σε φορτίο  πολύ μεγαλύτερο των αντοχών τους.
Τέλος σοβαρό αίτιο αποτελεί η λάθος τεχνική στο τένις.


Συμπτώματα της έξω επικονδυλίτιδας του αγκώνα

Τα συμπτώματα της έξω επικονδυλίτιδας του αγκώνα  συνήθως αναπτύσσονται σταδιακά με το καιρό. Αρχικά υπάρχει μια ενόχληση στην έξω επιφάνεια του αγκώνα η  οποία αυξάνεται με την δραστηριότητα. Ο πόνος υπάρχει 1 με 2 εκατοστά πιο κάτω από τον έξω επικόνδυλο ( εικόνα 1) , σημείο το οποίο είναι ευαίσθητο και στην ψηλάφηση. Ο πόνος πολλές φορές αντανακλά μέχρι τον καρπό. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις υπάρχει πόνος την νύχτα και οξύς πόνος με την δραστηριότητα.

Επίσης παρατηρείται αδυναμία των μυών με αποτέλεσμα αδύναμη λαβή. Οι ασθενείς με έξω επικονδυλίτιδα του αγκώνα βιώνουν πόνο με κίνηση της καθημερινότητας όπως το να σηκώνουν το ποτήρι , το να γυρίσουν το πόμολο της πόρτας, το άνοιγμα ενός βάζου ή το στρίψιμο του τιμονιού κατά την οδήγηση.
Δυσκαμψία στην περιοχή του αγκώνα είναι συνηθισμένο φαινόμενο ιδιαίτερα τις πρωινές ώρες.

Διάγνωση της έξω επικονδυλίτιδας του αγκώνα

Η υποκειμενική ( λήψη ιστορικού ) και η αντικειμενική ( κλινική εξέταση ) αξιολόγηση είναι επαρκείς για να οδηγήσουν τον φυσικοθεραπευτή στην διάγνωση της έξω επικονδυλίτιδας του αγκώνα . Περαιτέρω έλεγχος ( π.χ. διαγνωστικός υπέρηχος , μαγνητική τομογραφία ) βοηθάει στην επιβεβαίωση της διάγνωσης και μας δίνει επιπλέον πληροφορίες για την σοβαρότητα της πάθησης.

Θεραπεία της έξω επικονδυλίτιδας του αγκώνα

Στις περισσότερες περιπτώσεις έξω επικονδυλίτιδας του αγκώνα οι ασθενείς αναρρώνουν πλήρως με την κατάλληλη φυσικοθεραπεία. Αυτό απαιτεί την  λεπτομερή αξιολόγηση και θεραπεία όλων των παραγόντων ανάπτυξης της πάθησης.

Ο βαθμός επιτυχίας της θεραπείας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την συνεργασία του ασθενή με τον φυσικοθεραπευτή. Πολύ βασικό είναι η αποφυγή των δραστηριοτήτων που αυξάνουν τα συμπτώματα. Αυτό βοηθάει τον οργανισμό να επουλώσει τους τραυματισμένους ιστούς. Αγνοώντας τα συμπτώματα και τον πόνο και συνεχίζοντας την πλήρη δραστηριότητα η κατάσταση περνά στο χρόνιο στάδιο. Άμεση και κατάλληλη θεραπεία είναι πολύτιμη για την γρήγορη αποκατάσταση της πάθησης. Η θεραπεία τις πρώτες 72 ώρες ( οξύ στάδιο ) στόχο έχει την μείωση του πόνου και τις φλεγμονής. Οπότε ο ασθενής ξεκουράζεται από δραστηριότητες οι οποίες επιτείνουν τα συμπτώματα και χρησιμοποιεί παγοθεραπεία 3 με 4 φορές την ημέρα( άρθρο κρύο ή ζεστό;   ή   άρθρο Κ.Α.Π.Α.). Πρόγραμμα βελτίωσης της δύναμης και της ελαστικότητας των εκτινόντων μυών του καρπού και των δαχτύλων πρέπει να εφαρμοστεί το συντομότερο δυνατό στο ανώδυνο εύρος.

Πρόγνωση της έξω επικονδυλίτιδας του αγκώνα

Με την κατάλληλη θεραπεία στις περισσότερες περιπτώσεις η αποκατάσταση διαρκεί λίγες εβδομάδες. Σε περίπτωση χρόνιου πόνου η αποκατάσταση διαρκεί και έξι μήνες.

Παράγοντες ανάπτυξης της έξω επικονδυλίτιδας του αγκώνα

Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες ανάπτυξης της έξω επικονδυλίτιδας του αγκώνα . Όλοι πρέπει να αξιολογούνται και διορθώνονται από τον φυσικοθεραπευτή σε συνεργασία με τον ασθενή. Μερικοί από αυτούς είναι :

Σε αθλητές τένις το μέγεθος της ρακέτας, το μέγεθος της λαβής , η επιφάνεια του αγωνιστικού χώρου και το βάρος της μπάλας παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της έξω επικονδυλίτιδας του αγκώνα .

Φυσικοθεραπεία της έξω επικονδυλίτιδας του αγκώνα

Φυσικοθεραπεία είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο για την ταχύτερη και πληρέστερη ανάρρωση αλλά και την πρόληψη της πάθησης. Η φυσικοθεραπεία περιλαμβάνει :

( γνωστή και σαν επικονδυλίτιδα των αθλητών του γκολφ ( golfers elbow ) ή τενοντίτιδα των καμπτήρων μυών του καρπού και των δαχτύλων )

Τι είναι η έσω επικονδυλίτιδα αγκώνα ;

Η έσω επικονδυλίτιδα αγκώνα είναι ένα σύνδρομο υπέρχρησης το οποίο προκαλεί πόνο στην εσωτερική επιφάνεια του αγκώνα. Είναι μια κατάσταση παρόμοια της έξω επικονδυλίτιδας του αγκώνα μόνο που επηρεάζει την εσωτερική επιφάνεια του αγκώνα αντί την  εξωτερική. Οι μύες που βρίσκονται στην εσωτερική πλευρά του αγκώνα ονομάζονται καμπτήρες μυς του καρπού και των δαχτύλων ( εικόνα 1). Οι μυς αυτοί κινούν τον καρπό και τα δάχτυλα ( κινήσεις όπως να σφίξουμε το χέρι μας γροθιά). Οι καμπτήρες μύες ξεκινούν ( προσφύονται) στο έσω επικόνδυλο ( εικόνα 1 ) μια οστική προεξοχή στην εσωτερική επιφάνεια του αγκώνα με κοινό τένοντα ( βλέπε ανατομία αγκώνα ).

Κατά την σύσπαση των καμπτήρων μυών ο κοινός τους τένοντας και ο έσω επικόνδυλος φορτίζονται. Όταν αυτή η φόρτιση υπερβεί τις αντοχές του τένοντα τότε ο τένοντας τραυματίζεται. Αυτό συμβαίνει συνήθως με σταδιακό τραυματισμό του τένοντα  (σύνδρομο υπέρχρησης) ή άμεσου τραυματισμού ( πχ πτώση). Αν και μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία μεγαλύτερη συχνότητα συναντάμε σε ηλικίες μεταξύ 40 και 60 ετών.

Αιτία της έσω επικονδυλίτιδας του αγκώνα

Αν και το όνομα ΄΄ επικονδυλίτιδα του αθλητή του γκόλφ΄΄ υποδουλώνει ότι η συχνότητα τραυματισμού είναι μεγάλη σε αθλητές του τένις δεν χρειάζεται να παίζει κανείς γκόλφ για να εκδηλωθεί η έσω επικονδυλίτιδα του αγκώνα . Είναι γεγονός ότι πιο συχνά την συναντάμε σε μη – αθλητές παρά σε αθλητές. Σχετίζεται άμεσα με επαναλαμβανόμενες συσπάσεις των καμπτήρων μυών του καρπού και των δαχτύλων. Αυτό το παρατηρούμε σε δραστηριότητες όπως οι παρακάτω :

 • Στο γκολφ
 • Τένις
 • Μπάτμινκτον
 • Θαλάσσιο σκι
 • Ενόργανη γυμναστική
 • Άρση βαρών
 • Επάγγελμα του ξυλουργού
 • Επάγγελμα του ελαιοχρωματιστή
 • Κόψιμο ξύλων ( ξυλοκόπος)
 • Χτίσιμο
 • Ηλεκτρολόγοι ( επαναλαμβανόμενη χρήση κατσαβιδιού)
 • Ράψιμο
 • Πλέξιμο
 • Πληκτρολόγηση

Συχνό φαινόμενο αποτελεί η έναρξη της πάθησης να συνδυάζεται με την συμμετοχή του ασθενή σε δραστηριότητα για την οποία δεν ήταν κατάλληλα προετοιμασμένος ( πχ. αγώνας γκολφ μετά από μεγάλη αποχή  από το άθλημα ). Πιο σπάνια εμφανίζεται ξαφνικά. Αυτό συμβαίνει όταν οι καμπτήρες μυς καλούνται να αντεπεξέλθουν  σε φορτία πολύ μεγαλύτερα των αντοχών τους. Τέλος σοβαρό αίτιο αποτελεί η λανθασμένη τεχνική του αθλήματος ( π.χ γκολφ )

Συμπτώματα της έσω επικονδυλίτιδας του αγκώνα

Τα συμπτώματα της έσω επικονδυλίτιδας του αγκώνα συνήθως αναπτύσσονται σταδιακά με τον καιρό. Αρχικά υπάρχει μια ενόχληση στην έσω επιφάνεια του αγκώνα η οποία αυξάνει με την δραστηριότητα. Ο πόνος υπάρχει 1 με 2 εκατοστά πιο κάτω από τον έσω επικόνδυλο (εικόνα 1 ) σημείο όπου είναι ευαίσθητο και στην ψηλάφηση. Ο πόνος πολλές φορές αντανακλά μέχρι τον καρπό. Σε πιο σοβαρές  περιπτώσεις υπάρχει πόνος την νύχτα και οξύς πόνος με την δραστηριότητα. Επίσης παρατηρείται αδυναμία των μυών με αποτέλεσμα αδύναμη λαβή. Οι ασθενείς με έσω επικονδυλίτιδα αγκώνα βιώνουν  πόνο με κινήσεις της καθημερινότητας όπως το να σηκώσουν το ποτήρι , το να γυρίσουν το πόμολο της πόρτας , το άνοιγμα ενός βάζου ή το στρίψιμο του τιμονιού κατά την οδήγηση. Δυσκαμψία στην περιοχή του αγκώνα είναι συνηθισμένο φαινόμενο ιδιαίτερα τις πρωϊνές ώρες.

Διάγνωση της έσω επικονδυλίτιδας του αγκώνα

Η υποκειμενική ( λήψη ιστορικού ) και η αντικειμενική ( κλινική εξέταση ) αξιολόγηση είναι επαρκείς για να οδηγήσουν τον φυσικοθεραπευτή στην διάγνωση της έσω επικονδυλίτιδας του αγκώνα . Περαιτέρω έλεγχος ( π.χ διαγνωστικός υπέρηχος , μαγνητική τομογραφία ) βοηθάει στην επιβεβαίωση  της διάγνωσης και μας δίνει επιπλέον πληροφορίες για την σοβαρότητα της πάθησης.

Θεραπεία της έσω επικονδυλίτιδας του αγκώνα

Στις περισσότερες περιπτώσεις έσω επικονδυλίτιδας αγκώνα οι ασθενείς αναρρώνουν πλήρως με την κατάλληλη φυσικοθεραπεία. Αυτό απαιτεί την λεπτομερή αξιολόγηση και θεραπεία όλων των παραγόντων ανάπτυξης της πάθησης. Ο βαθμός επιτυχίας της θεραπείας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την συνεργασία του ασθενή με τον φυσικοθεραπευτή. Πολύ βασικό είναι η αποφυγή των δραστηριοτήτων που αυξάνουν τα συμπτώματα. Αυτό βοηθάει τον οργανισμό να επουλώσει του τραυματισμένους ιστούς. Αγνοώντας τα συμπτώματα και τον πόνο και συνεχίζοντας την πλήρη δραστηριότητα η κατάσταση περνάει στο χρόνιο στάδιο. Άμεση και κατάλληλη θεραπεία είναι πολύτιμη για την γρήγορη αποκατάσταση της πάθησης. Η θεραπεία τις πρώτες 72 ώρες ( οξύ στάδιο ) στόχο έχει την μείωση του πόνου και της φλεγμονής. Οπότε ο ασθενής ξεκουράζεται από δραστηριότητες οι οποίες αυξάνουν  τα συμπτώματα και χρησιμοποιεί παγοθεραπεία 3 με 4 φορές την ημέρα. Πρόγραμμα βελτίωσης της δύναμης και της ελαστικότητας των καμπτήρων μυών του καρπού και δαχτύλων πρέπει να εφαρμοστεί το συντομότερο στο ανώδυνο εύρος κίνησης.

Πρόγνωσης της έσω επικονδυλίτιδας του αγκώνα

Με την κατάλληλη θεραπεία στις περισσότερες περιπτώσεις η αποκατάσταση διαρκεί λίγες εβδομάδες. Σε περίπτωση χρόνιου πόνου η αποκατάσταση διαρκεί μέχρι και 6 μήνες.

Παράγοντες ανάπτυξης της έσω επικονδυλίτιδας του αγκώνα

Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες ανάπτυξης της έσω επικονδυλίτιδας αγκώνα . Όλοι πρέπει να αξιολογηθούν και να διορθωθούν από τον φυσιοθεραπευτή σε συνεργασία με τον ασθενή. Μερικοί από αυτούς είναι :

Φυσικοθεραπεία της έσω επικονδυλίτιδας του αγκώνα

Η φυσικοθεραπεία είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο για την ταχύτερη και πληρέστερη ανάρρωση αλλά και για την πρόληψη της πάθησης. Η φυσικοθεραπεία περιλαμβάνει :

(γνωστή και σαν τενοντοπάθεια δικεφάλου βραχιονίου μυός)
 
Τι είναι η τενοντίτιδα δικεφάλου ;
Η τενοντίτιδα δικεφάλου είναι μια κατάσταση κατά την οποία υπάρχει φλεγμονή στον τένοντα του δικεφάλου η οποία προκαλεί πόνο στην πρόσθια επιφάνεια του αγκώνα.
Ο μυς που βρίσκεται στην πρόσθια επιφάνεια του βραχίονα ονομάζετε δικέφαλος βραχίονες ( εικόνα 1) . Ο δικέφαλος περνά μπροστά από την άρθρωση του ώμου και καταλήγει μπροστά στο αντιβράχιο αφού διασχίζει την πρόσθια επιφάνεια του αγκώνα . Κατά την διάρκεια της σύσπασης του , τάση διαπερνά μέσα από τον τένοντα του . Όταν η τάση αυτή είναι υπερβολικά μεγάλη ή επαναλαμβάνεται πολλές φορές τότε ο τένοντας του τραυματίζεται .  Τον τραυματισμό του ακολουθεί εκφύλιση και φλεγμονή . Αυτό συμβαίνει τραυματικά αφού έχει ασκηθεί μεγάλη τάση στον τένοντα ( η οποία είναι πέρα από τα όρια αντοχής του ) ή από σταδιακούς ‘μικροτραυματισμούς ‘ λόγο υπέρχρησης .                                                                                                                                                       
Αίτια  τενοντίτιδας δικεφάλου
Η τενοντίτιδα δικεφάλου συμβαίνει συνήθως από επαναλαμβανόμενα φορτία τα οποία ερεθίζουν τον τένοντα . Αυτό συμβαίνει σε δραστηριότητες όπως η επαναλαμβανόμενη άρση αντικειμένων ή σε ασκήσεις με βάρη που προορίζονται για την των δικεφάλων μυών . Πιο σπάνια η τενοντίτιδα δικεφάλου συμβαίνει ξαφνικά στην προσπάθεια άρσης ενός βάρους μεγαλύτερο από αυτό ου αντέχει ο τένοντας.

Συμπτώματα της τενοντίτιδας δικεφάλου

Οι ασθενείς με τενοντίτιδα δικεφάλου συνήθως βιώνουν πόνο στην πρόσθια επιφάνεια του αγκώνα . Λιγότερο συχνό είναι να υπάρχει μόνο μια ενόχληση και δυσκαμψία στην περιοχή του αγκώνα με την ξεκούραση από δραστηριότητες οι οποίες απαιτούν δυνατές και επαναλαμβανόμενες συσπάσεις των δικεφάλων μυών . Για παράδειγμα κουβάλημα βαριών αντικειμένων όπως τσάντες από ψώνια ή ασκήσεις δικεφάλων με βάρη. Σπάνια ο ασθενής θα νιώσει ενόχληση η οποία μετατρέπετε σε οξύ πόνο με την δραστηριότητα . Περιστασιακά μπορεί να παρατηρηθεί αδυναμία στην προσπάθεια άρσης κάπου αντικείμενου .
Διάγνωση τενοντίτιδας δικεφάλου
Η  υποκειμενική ( λήψη  ιστορικού ) και αντικειμενική ( κλινική εξέταση ) αξιολόγηση είναι αρκετές για να οδηγήσουν τον φυσικοθεραπευτή στην διάγνωση της τενοντίτιδας δικεφάλου. Μερικές φορές εξετάσεις όπως ακτινογραφίες , μαγνητική τομογραφία ή αξονική τομογραφία μπορούν να βοηθήσουν .
Πρόγνωση της τενοντίτιδας δικεφάλου
Οι περισσότεροι ασθενείς με τενοντίτιδα δικεφάλου θεραπεύονται με την κατάλληλη φυσικοθεραπεία και επιστρέφουν στις κανονικές τους δραστηριότητες σε λίγες εβδομάδες . Μερικές φορές μπορεί να κρατήσει μήνες γι αυτούς οι οποίοι έχουν τενοντίτιδα δικεφάλου για μεγάλο χρονικό διάστημα .
Θεραπεία της τενοντίτιδας δικεφάλου

Στις περισσότερες περιπτώσεις η τενοντίτιδα δικεφάλου θεραπεύετε με τη κατάλληλη φυσικοθεραπεία . Η επιτυχία της θεραπείας  εξαρτάτε σε μεγάλο βαθμό από τη συνεργασία του ασθενή με τον φυσικοθεραπευτή . Πολύ βασικό είναι η αποφυγή των δραστηριοτήτων που αυξάνουν τα συμπτώματα . Αυτό βοηθά το σώμα μας να επουλώσει τους τραυματισμένους ιστούς . Σταδιακά με την μείωση των συμπτωμάτων επιστρέφουμε στις καθημερινές μας δραστηριότητες  πάντα με την καθοδήγηση του φυσιοθεραπευτή μας . Με το να συνεχίζουμε να εκτελούμε δραστηριότητες οι οποίες αυξάνουν τα συμπτώματα μας οδηγούμαστε στο χρόνιο στάδιο . Όσο πιο  γρήγορα ξεκινήσει το πρόγραμμα φυσικοθεραπείας τόσο πιο γρήγορο και μόνιμο θα είναι το αποτέλεσμα.

Παράγοντες που συμβάλουν στην δημιουργία της τενοντίτιδας δικεφάλου

Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που συμβάλουν στην ανάπτυξη της τενοντίτιδας δικεφάλου . Πρέπει να αξιολογηθούν όλοι και να διορθωθούν κατά την διάρκεια της αποκατάστασης από τον φυσικοθεραπευτή . Μερικοί από αυτούς είναι :

Φυσικοθεραπεία για τενοντίτιδα δικεφάλου
Η φυσικοθεραπεία για την τενοντίτιδα δικεφάλου είναι πολύτιμη για την επίσπευση της ανάρρωσης , εξασφαλίζει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα και μειώνει την πιθανότητα επανατραυματισμού . Η φυσικοθεραπεία περιλαμβάνει:

(γνωστή και σαν τενοντοπάθεια τρικέφαλου βραχιονίου μυός)
 
Τι είναι η τενοντίτιδα τρικέφαλου ;
Η τενοντίτιδα τρικέφαλου είναι μια κατάσταση κατά την οποία υπάρχει φλεγμονή στον τένοντα του τρικέφαλου η οποία προκαλεί πόνο στην οπίσθια επιφάνεια του αγκώνα.
Ο μυς που βρίσκεται στην οπίσθια  επιφάνεια του βραχίονα ονομάζετε τρικέφαλος βραχιόνιος  ( εικόνα 1) . Ο τρικέφαλος περνά πίσω  από την άρθρωση του ώμου και καταλήγει πίσω  στο αντιβράχιο αφού διασχίζει την οπίσθια  επιφάνεια του αγκώνα . Κατά την διάρκεια της σύσπασης του , τάση διαπερνά μέσα από τον τένοντα του . Όταν η τάση αυτή είναι υπερβολικά μεγάλη ή επαναλαμβάνεται πολλές φορές τότε ο τένοντας του τραυματίζεται .  Τον τραυματισμό του ακολουθεί εκφύλιση και φλεγμονή . Αυτό συμβαίνει τραυματικά αφού έχει ασκηθεί μεγάλη τάση στον τένοντα ( η οποία είναι πέρα από τα όρια αντοχής του ) ή από σταδιακούς ‘μικροτραυματισμούς ‘ λόγο υπέρχρησης.                                                                                                               
 
Αίτια  τενοντίτιδας τρικέφαλου
Η τενοντίτιδα τρικέφαλου συμβαίνει συνήθως από επαναλαμβανόμενα φορτία τα οποία ερεθίζουν τον τένοντα . Αυτό συμβαίνει σε δραστηριότητες όπως η επαναλαμβανόμενη άρση αντικειμένων ή σε ασκήσεις με βάρη που προορίζονται για την ενδυνάμωση των τρικεφάλων μυών . Πιο σπάνια η τενοντίτιδα του τρικεφάλου συμβαίνει ξαφνικά στην προσπάθεια άρσης ενός βάρους μεγαλύτερο από αυτό που αντέχει ο τένοντας.

Συμπτώματα της τενοντίτιδας τρικεφάλου

Οι ασθενείς με τενοντίτιδα τρικέφαλου συνήθως βιώνουν πόνο στην οπίσθια  επιφάνεια του αγκώνα . Λιγότερο συχνό είναι να υπάρχει μόνο μια ενόχληση και δυσκαμψία στην περιοχή του αγκώνα με την ξεκούραση από δραστηριότητες οι οποίες απαιτούν δυνατές και επαναλαμβανόμενες συσπάσεις των τρικέφαλων μυών . Σπάνια ο ασθενής θα νιώσει ενόχληση η οποία μετατρέπετε σε οξύ πόνο με την δραστηριότητα . Περιστασιακά μπορεί να παρατηρηθεί αδυναμία στην προσπάθεια άρσης κάπου αντικείμενου .
Διάγνωση τενοντίτιδας τρικέφαλου
Η  υποκειμενική ( λήψη  ιστορικού ) και αντικειμενική ( κλινική εξέταση ) αξιολόγηση είναι αρκετές για να οδηγήσουν τον φυσικοθεραπευτή στην διάγνωση της τενοντίτιδας τρικέφαλου. Μερικές φορές εξετάσεις όπως ακτινογραφίες , μαγνητική τομογραφία ή αξονική τομογραφία μπορούν να βοηθήσουν .
Πρόγνωση της τενοντίτιδας τρικέφαλου

Οι περισσότεροι ασθενείς με τενοντίτιδα τρικέφαλου θεραπεύονται με την κατάλληλη φυσικοθεραπεία και επιστρέφουν στις κανονικές τους δραστηριότητες σε λίγες εβδομάδες . Μερικές φορές μπορεί να κρατήσει μήνες γι αυτούς οι οποίοι έχουν τενοντίτιδα τρικέφαλου για μεγάλο χρονικό διάστημα .
Θεραπεία της τενοντίτιδας τρικέφαλου

Στις περισσότερες περιπτώσεις η τενοντίτιδα τρικέφαλου θεραπεύεται με την κατάλληλη φυσικοθεραπεία . Η επιτυχία της θεραπείας  εξαρτάτε σε μεγάλο βαθμό από τη συνεργασία του ασθενή με τον φυσικοθεραπευτή . Πολύ βασικό είναι η αποφυγή των δραστηριοτήτων που αυξάνουν τα συμπτώματα . Αυτό βοηθά το σώμα μας να επουλώσει τους τραυματισμένους ιστούς . Σταδιακά με την μείωση των συμπτωμάτων επιστρέφουμε στις καθημερινές μας δραστηριότητες  πάντα με την καθοδήγηση του φυσιοθεραπευτή μας . Με το να συνεχίζουμε να εκτελούμε δραστηριότητες οι οποίες αυξάνουν τα συμπτώματα μας οδηγούμαστε στο χρόνιο στάδιο . Όσο πιο  γρήγορα ξεκινήσει το πρόγραμμα φυσικοθεραπείας τόσο πιο γρήγορο και μόνιμο θα είναι το αποτέλεσμα.

Παράγοντες που συμβάλουν στην δημιουργία της τενοντίτιδας τρικέφαλου

Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που συμβάλουν στην ανάπτυξη της τενοντίτιδας τρικεφάλου . Πρέπει να αξιολογηθούν όλοι και να διορθωθούν κατά την διάρκεια της αποκατάστασης από τον φυσικοθεραπευτή . Μερικοί από αυτούς είναι :

Φυσικοθεραπεία για τενοντίτιδα τρικεφάλου
Η φυσικοθεραπεία για την τενοντίτιδα τρικεφάλου είναι πολύτιμη για την επίσπευση της ανάρρωσης , εξασφαλίζει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα και μειώνει την πιθανότητα επανατραυματισμού . Η φυσικοθεραπεία περιλαμβάνει:

Physiologic Physiotherapy - Rethymno, Crete

Contact Us!